Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
16.03.2018 17:27 - Клането в Ми Лай: извлякоха ли си САЩ поука?
Автор: veshter Категория: Изкуство   
Прочетен: 950 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Клането във виетнамското село Ми Лай, при което преди 50 години са избити стотици жени и деца, се превърна в символ на жестокостите, извършени от американски войници във Виетнамската война. Извлякоха ли си САЩ поука? image

 

Хора с надупчени от куршуми тела, с прерязани гърла и отразяни крайници - невъобразими жестокости, извършени от американски войници по време на войната във Виетнам. На 16 март 1968 година американски отряд прониква в гъсто населен район в Южен Виетнам. Поръчението му: да ликвидира всички виетконгци в областта. Но американците не срещат никакви бойци, а само мирно цивилно население. И въпреки това задачата е изпълнена: избити са стотици жени, деца и възрастни мъже.

Американското командване потулва клането в Ми Лай и го представя като победа над комунистическите бунтовници. Година по-късно американската общественост все пак научава истината, след като журналистът Сиймор Хърш описва събитията. "Много от жертвите са били събирани на малки групички, след което са ги разстрелвали. Други са били захвърляни в един ров в края на селото, където впоследствие са ги ликвидирали. Десетки са били произволно избити в къщите им или в близост до домовете им. Някои от младите жени и момичета са били изнасилени, а след това убити", пише Хърш в един по-късен свой текст, публикуван през 1972 година в списание "Ню Йоркър". Така клането в Ми Лай се превръща в символ на зверствата, извършвани от американски войници при операции зад граница.

Само един осъден

Шест войници от въпросния отряд отговарят по-късно пред военен съд за деянията си в Ми Лай. Но само един от тях - лейтенант Уилям Кели-младши - е намерен за виновен. Получава доживотна присъда, от която обаче излежава само три години и половина.

image

Лейтенант Уилям Кели

По данни на виетнамското правителство, в Ми Лай и съседните села са избити общо 504 души. Днес техните имена са издълбани върху паметна плоча от черен мрамор, поставена на мястото на трагичните събития.

"В повечето случаи масови убийства се извършват по време на бойни действия. Но в Ми Лай не е имало никакво сражение. Войниците просто са вършили невиждани жестокости в едно мирно село", казва Сиймор Хърш в интервю за ДВ.

Никога повече?

След събитията в Ми Лай настъпват известни промени - всички военни операции са поставени под юридически надзор, казва историкът Фред Борч, който работи в правния отдел на американската армия. "През последните 50 години армията ангажира много юристи, които участват в планирането на военни операции на всички нива, така че командването вече получава правни консултации", обяснява Борч.

image

Журналистът Сиймор Хърш

Сиймор Хърш обаче не смята, че армията е била реформирана в достатъчна степен. "Да, след Ми Лай не е имало други подобни трагедии. Но ние продължаваме да хвърляме бомби над далечни градове", казва журналистът и дава още един аргумент: Тръмп назначи за шеф на ЦРУ Джина Хаспъл. Навремето тя е ръководила в Тайланд затвор на ЦРУ, където очевидно са били извършвани изтезания.

Професор Хауърд Джонс, автор на книга за събитията в Ми Лай, настоява това клане да залегне в учебната програма на американската армия. "По време на първата война в Персийския залив един американски командир казал на войниците: "И никакъв Ми Лай повече!". Но знаем какво се случи по-късно в Афганистан и в иракския затвор Абу Гариб", казва Джонс.

  РЕДАКЦИЯТА ПРЕПОРЪЧВА   Офанзивата Тет - един американски кошмар във Виетнам

Преди 50 г. отрядите на комунистическия Северен Виетнам нападат Юга и съюзниците му от САЩ по всички фронтове. Офанзивата Тет сварва американците неподготвени и маркира началото на края на тяхната авантюра във Виетнам. (29.01.2018)  

Анонимните гробове на Виетнам

Виетнам още не може да погребе своите мъртъвци. Войната приключи 1975г., но 500 хиляди души от многобройните масови гробове остават неидентифицирани. Германски научен проект ще помогне и тези души да намерят покой. (08.04.2016)  



Тагове:   Виетнам,   ли май,


Гласувай:
6



1. getmans1 - И след Сирия ще трябва да се задават ...
16.03.2018 17:53
И след Сирия ще трябва да се задават подобни въпроси. Там всички живо против официалната власт е под един знаменател „ИДИЛ“ при все, че комуникациите днес са в пъти на по-високо ниво.
цитирай
2. veshter - Именно, само че дали ще има руски журналист, който да изнесе подобна информация?
16.03.2018 18:04
Или да очакваме подобна постъпка от "българският журналист" Борис Анзов?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: veshter
Категория: Изкуство
Прочетен: 491759
Постинги: 375
Коментари: 703
Гласове: 2356
Архив