Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2011 11:39 - Терористичният атентат на “Домодедово” - изводи
Автор: kalinkamenov Категория: Политика   
Прочетен: 1634 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 25.01.2011 11:43


Взривът на летище „Домодедово”, който стана вчера в 16:32 часа в Москва, попълни печалната статистика на терористичните актове в Русия. В резултат на взрива загинаха над 30 души, а над 150 са ранени. Кой именно е бил изпълнителят на терористичния акт и кой го е поръчал? Да се говори за това е все още рано, защото съвременният тероризъм има много лица и много  източници. Разбира се, от информацията, с която се разполага към момента, може да се направят някакви изводи и да се разсъждава.

Какво може бомбата?

Взривът е станал в залата за посрещане на международния  терминала на летище „Додомедово” на мястото, където посрещачите чакат пасажерите, след като те са си взели багажа и са минали през митническия контрол.
Взривът е бил  произведен от терорист-камикадзе, който, според  по данни на медиите, преди да активира бомбата е извикал: „Аз ще ви убия всичките!”

Мощността на бомбата, според различни данни, е била от 3 до 7 килограма (б.а. - говори се за 5 кг.) тротилов еквивалент. При това бомбата е  била обогатена с куп поразяващи елементи – гайки, болтове и пр.

 

За да разберем последствията, трябва да осъзнаем какво означават 5 кг. тротилов еквивалент, а това е доста много. Такова количество взривно вещество имат артилерийските снаряди, които са 152-155 мм калибър, мощните противотанкови мини. Говорим все за боеприпаси, способни да поразяват даже тежко бронирана бойна техника.

 

Ефектът от терористичния акт можеше да е далеч по-страшен. Трябва да си припомним, че взривното   устройство, с тротилов еквивалент от 4 кг. във  вагона на московското метро на 6 февруари 2004 година, уби 41 души, а 250 бяха ранени. За радост, ако тази дума в случая изобщо може да бъде уместна, най-добрият вариант, който са търсили терористите, не се е реализирал.

 

При това съвсем не е задължително да говорим, че за направата на бомбата е използван именно тротил. Бомба може да се направи и от други взривни вещества, които имат още по-мощни свойства, при това в доста компактни размери.

Няколко медии съобщиха за „втори взрив” или „втора бомба”. Тези съобщения обаче не се потвърдиха.

Кой изпълни и заповедта на терористите?


Отговор на този въпрос още няма. При цялото желание на няколко медии и граждани да „опростят ситуацията”, назовавайки веднага виновния, не се получи. Само хора от специалните служби може да говорят уверено за някаква следа. Ако съобщенията за това, че хора от ФСБ (б.а. – Федерална служба за безопасност) са попаднали на следи на терористите, но не са успели да ги хванат, се окажат истина, значи има пробив в сигурността. В този случай инициатор може да се окаже вече известната терористична организация от типа „Имарат Кавказ”, шефът на която - Док Умаров, пое отговорност за взрива в Московското метро през март миналата година. Също така не се изключва и възможността атентатът да е действие на маргинална група фанатици, които действат „сами за себе си”. Подобни групи могат да се  окажат още по-трудна мишена за спецслужбите, защото до „проявата на тяхната активност” те просто са незабележими.

Ясно, при всички случаи, е едно. Намирайки се в състояние на война с международния  тероризъм, постоянно сблъсквайки се с радикални групировки, Русия  определено е подложена на терористична заплаха в много по-голяма степен, отколкото повечето водещи страни в света. Отчитайки и количеството желаещи, примерно, да разрушат и без това крехкия мир в руския Северен Кавказ, фактът, че не могат да се заловят терористите, за съжаление, не е неочакван.

 

Можем да предполагаме за възможните източници на терористичния акт. Можем да отбележим, че  използването на терористи-самоубийци стана едва ли не „визитна картичка” на радикалните псевдо-ислямски групировки.  Най-често с подобни „живи  бомби” се сблъскват в Израел.

Кой е виновен?

Най-често отговорът е – „врагът”!, но това не винаги е така. Своят дял вина  носят и представителите на летището, руските правоохранителни органи и  специалните служби.

 

Представители на националния антитерористичен  комитет вече съобщиха за това, че мерките за безопасност на летището в „Домодедово” не са били достатъчни и адекватни. От една страна са твърденията на хора, често ползващи летището, които казват, че в зоната на пристигащи може спокойно да влезе човек от улицата и да се смеси с тълпата.

 

От друга – параноидните мерки за безопасност често не водят до нищо, защото не може да скриеш човека и обществото без да го травматизираш. Още повече, че не трябва това да се прави за дълъг срок.

 

За съжаление не винаги може да бъде полезен и опитът на чуждите държави. Така, като Израел се опитва да реши проблема с терористичните актове, отделяйки се от Палестина със стена. Да се построи стена по границата на Русия с потенциално „терористичните” региони е просто невъзможно. „Отделянето” на републиките от Северен Кавказ, които много смятат за изход от ситуацията, явно не е решение. Фактическият суверенитет на Чечня от 1996-99 по никакъв начин не повиши безопасността на гражданите на Русия нито като цяло, нито в съседните субекти на федерацията в частност. Накрая трябва да се разбере, че за много лидери на терористични организации подобно разделяне би било повод за истински празник, защото те целят точно това.

Какво да се направи?

Преди всичко е необходимо да се разбере, че никакво засилване на мерките за безопасност и разширяване пълномощията на руските специални служби за борба с тероризма няма да дадат устойчиви резултати. Както вече казахме, терористите имат прекалено много възможни  мишени. При това при постепенно намаляване на вътрешната заплаха, ще нараства външната, защото чуждестранни спонсори на терористите надали ще бъдат спокойни, след като виждат, че тяхното влияние намалява.

 

Успехът в борбата с терористичните атаки може би ще зависи само комплексни мерки:
- икономически – развитие икономиката на Русия като цяло и в целия Северен Кавказ в частност
- политически и административни – никакво развитие не е възможно в условията на мащабна корупция в ниската професионална подготовка на държавните служители, отговорни за това развитие. Да се наложи срок за извършването на подобен тип работа за промяна е  невъзможно.

 

За момента заплахата от терористични актове е факт.  Остава само да се надяваме, че този акт няма да стане предвестник на серия такива.




Тагове:   терор,   акт,


Гласувай:
3


Вълнообразно


1. анонимен - ТЕРОРИСТИЧНИЯТ АКТ....
25.01.2011 13:19
...Е ЛОГИЧНА ПОСЛЕДИЦА ОТ "ОСВОБОДИТЕЛНИТЕ МИСИИ" НА РУСКИТЕ ВОЙСКИ В СЪСЕДНИТЕ НА РУСИЯ ,РЕПУБЛИКИ!
ДОКОТО РУСИЯ ,НЕ СЕ ОТКАЖЕ ОТ ИМПЕРСКИТЕ СИ АМБИЦИИ НА ДИКТАТ, ВЛИЯНИЕ
И ...НЕПРЕКЪСНАТО "ОСВОБОЖДАВАНЕ", НА СЪСЕДИТЕ СИ ----ТАЗИ КАСАПНИЦА ,ЩЕ СЕ ПОВТАРЯ ,НЕПРЕКЪСНАТО!
ТАЗИ ИМПЕРСКА И ЕКСПАНЗИОНИСТИЧНА ПОЛИТИКА НА РУСИЯ , ЗАПОЧВА ОЩЕ ОТ ЦАРСКО ВРЕМЕ И ПРОДЪЛЖАВА ПРЕЗ ГОДИНИТЕ НА СТАЛИНСКИЯ БОЛШЕВИЗЪМ .....ТА, ДО ДНЕС!

АКО РУСИЯ ИСКА ДА ОЦЕЛЕЕ----ТРЯБВА ДА ПРОМЕНИ ВЪНШНАТА СИ ПОЛИТИКА,
БОЛШЕВИШКИТЕ СИ НАВИЦИ И ПОЧЕРК , В НЕЯ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kalinkamenov
Категория: Спорт
Прочетен: 1563605
Постинги: 105
Коментари: 526
Гласове: 134
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930