Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2011 13:58 - Защо фронтът на джихада се пренесе в “Домодедово”
Автор: kalinkamenov Категория: Политика   
Прочетен: 1078 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.01.2011 14:00


Андрей Федяшин, РИА Новости

Трябва да се признае, че експлозията в московското метро през март миналата година беше от рода на добре написано “домашно” и като че ли остана повече за вътрешна консумация. Но когато се взривява “входната ти врата”, това вече е съвсем друг въпрос. И желязната логика – да си “затвориш вратата” за страната, не работи. След терористичната атака на летище “Домодедово” така наречената “кавказка нестабилност” намери отзвук не е само в Русия, но и по целия свят. Това вече е международна показност на екстремистката позиция на “кавказката нестабилност”.

Как може да има победа над екстремизма, когато се случват такива неща?

Но всъщност нещо подобно бе обещано още през миналата година. И дори по-рано. “Ще стигнем до Русия!” Точно такова беше обещанието. Трудно сега ще убедим всички в руските граници, че ситуацията е под контрол.

Виновен, разбира се, ще се намери. И наказани ще има. Но, ако  се приключи само с това като отговор…Въпросът, уви, е във възмездието.

Как да се затвори прозорецът към Европа

Тези, които често пътуват в чужбина, с малки изключения – са бизнесмени и туристи. Странна черта на всички тези категории, които не са аборигени, е да се отнасят към такава потенциална опасност със завидно безразличие. Но до този момент такова крайно насилие в тази или онази държава пряко върху влизащите в страната не е имало. Въпреки че статистическата вероятност от типа, че “аз ще вляза в ситуация на терористична атака”, изглежда малко вероятно. В рамките на минималната статистическа грешка, можем да поемем и при всеки полет поемаме, такъв риск.

image

След “Домодедово”, уви, трябва да се преразгледа с интерес този елемент на риск. Най-големият, най-модерният летищен комплекс в Москва, неговата зона за пристигащи, включително и международните пътници (точно преди експлозията са пристигнали няколко полета с пасажери от Западна Европа и това е причината да има мъртви британски, френски, италиански и от други националности граждани – б.а.), бе взривена. Това е ясен знак към онези, които още не са разбрали какви са “опасностите, когато посещаваш Русия”. Ясно трябва да говорим за антируския фронт на джихада.

Британските вестници, между другото, отбелязват, че експлозиите са непосредствено преди откриването на икономическия форум в Давос, на който трябваше да отиде и президентът Медведев. Той в следствие на инцидента промени програмата си, но не отложи пътуването. А президентът се беше подготвил да говори в Давос на тема модернизирането на Русия. Целта на речта му бе да привлече чуждестранни инвестиции на руска територия, коментирайки добрия климат в страната. Е, по-добра лекция на тази тема от атентата трудно може да се изнесе.

Как ще погледнете на страната, в която терористи взривяват бомба на най-голямото международно летище? Същото нещо – атака срещу чужденци, имаше в Египет преди няколко години и на индонезийския остров Бали. И на други места. Тогава и Египет, и Индонезия загубиха огромни приходи от туризъм. Милиарди долари, ако приемем нещата в рамките на годината.

В този смисъл Русия не е застрашена. “Туризмът към нас” е толкова тънка струйка, която дори можем да не забележим. Това нито ще отрази на броя на служителите, нито на печалбата. Няма да окаже почти никакво влияние.

Но на инвестиционната привлекателност на Москва, без която, всъщност, няма да има модернизация и развитие на иновациите – да, на това може да се отрази. Едва ли на фона на атаката чуждите фирми ще са много оптимистично настроени и ще приемат с отворени обятия поканата да дойдат в Русия, за да разработват стабилния и доходен руския пазар. Защо да излагат на опасност живота си? Или защо да плащат допълнително пари на служителите си за застраховка от “руските вредни”? Пред западния бизнес има и други проблеми, свързани със „суверенната руска практика” за правене на бизнес, когато се правят пари, но се заобикалят законите.

image

Иначе понякога е много полезно да се погледнем, но отстрани. Тогава става ясно, че всъщност се пренебрегват собствените очи, защото те гледат само в къщата си и са свикнали с обстановката. Ето един цитат от статия във вестник “Гардиън” от 16 септември 1999 година, т.е. веднага след атентата във Волгодонск. Тогава беше взривена и унищожена къща, 19 души загинаха, а близо 90 бяха ранени: “Слабостта на днешна Русия и неадекватността на силите за сигурност – най-вече в областта на разузнаването – води до серия от експлозии Няма съмнение, че убийците някак си ще намерят нужното им място, за да може техните безмилостни действия в бъдеще се прелеят в нещо още по-ужасно.”

И същият вестник написа, че веднага след експлозията през март миналата година, руските разузнавателни служби са предупредили, че терористичната клетка се състои от 20-30 самоубийци. Това бе преди 10 месеца. Всъщност, те още тогава предупредиха какво може да се очаква.

Защо толкова често забравяме основни неща? Забравяме, че когато войната идва в града, тогава вече е твърде късно, за да попитаме тези, които бдят над него, над този град, над къщи, магазини, кафенета, кина, детски градини, жп гари и летища и т.н. Тук искам да попитам, а и трябва да се питат други лица. Тези, които трябва да предотвратят разрастването на войната, трябва да намерят начин да спрат това. Както винаги у нас, щом има последствия, причината изчезва. В продължение на почти десет години, “само овлажняваме тоалетната”. Но по никакъв начин не търсим как да я изчистим.

Няколко западни експерти вече предупредиха, че атентатите по време на президентските избори в Русия през 2012 година може да се увеличат. Глен Хауърд, президент на американския „мозъчен тръст” Gamestown Foundation, смята, че всички тези атаки са пряко съсредоточени, насочени и целят да сломят авторитета на руския премиер Владимир Путин, който твърдо се противопоставя на тероризма. “Експлозията на бомбата на летище “Домодедово” ще укрепи мнението сред руския елит, че Путин губи контрол върху сигурността в столицата, а това е добре за неговите врагове”, твърди Хауърд.

image

Какво можеше да се направи, за да няма “Домодедово”

Международните експерти твърдят, че след “Домодедово” всички трябва отново да мислят как да се организира посрещането и изпращането на летищата, за да не се превръща то в “РУСКА РУЛЕТКА”. Терористичното нападение със сигурност трябва да насочи вниманието към подобряване на методите за поддържане на сигурността по летищата в света като цяло. За момента много ресурси, милиони долари са изразходвани само за контрол на полетите, но вече трябва да се мисли и за сигурността на земята при излитане и кацане. Видно е, че за XXI век това е малко. Сега трябва да се защитят и зоните за пътниците. Затварянето на всички тях е малко вероятно да успее да спре терористите. В Европа за момента има само едно летище, на което “под рентген” се гледа всичко и всички в сградата независимо дали са на пристигане, заминаване или са посетителите. Това е международното летище в Истанбул.

Норман Шанкс, който е бивш шеф на цялата система за сигурност на BAA, смята, че практически отговор на новата заплаха е скритото наблюдение на всички пристигащи на летищата. Да, тази система в повечето случаи може да идентифицира заплахата, но не е задължително да се стигне до предотвратяване на инцидента. Управлението на британските летища (BAA – е най-голямата компания в света, която оперира на седем летища във Великобритания и няколко в чужбина) от февруари на 2010 година въведе програма за поведение, оценка и пълно сканиране на пътниците. В цял ръст. Тя е активна в Манчестър и Лондон. Специално обучен персонал определя “подозрителните” и ги задържа за пълен преглед с рентген. От всеки 10 пътници на “Хийтроу” през тази проверка минават трима. Това е скъпо. Един такъв всеобхватен скенер струва 100 хиляди паунда. Скъпо. Но това вече е необходимо.





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kalinkamenov
Категория: Спорт
Прочетен: 1564156
Постинги: 105
Коментари: 526
Гласове: 134
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930