Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2010 10:11 - Атанас Русев: На хората в Духлата им оставаха часове, премиерът дойде само за снимка
Автор: kalinkamenov Категория: Спорт   
Прочетен: 8055 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 14.12.2010 21:24


Екипът от пещерняци, ръководили операцията за спасяването на седемте човека в пещерата Духлата, даде специална пресконференция в Пресклуб "България". На нея шефът на спасителния екип – Атанас Русев, изложи по минути всички факти, съпътствали провеждането на акцията. На сбирката присъстваха и двама от спасените – Илия Драганов и Петър Димитров.
Ето какво разказа Атанас Русев.

За операцията 

Всичко около случката стана благодарение на собствени контакти и връзки. Държавата не откликна с часове за помощ и механизация. Просто такава акция до момента не беше провеждана в България. Хората в пещерата са били на косъм от фаталния край. Направили са низ от грешки.
Първата грешка е, че не са регистрирали трите деца, с които са взели в пещерата, в общината. Също така не са избрали и най-подходящото място за опазване. Просто 11-годишното дете беше твърде зле и, да кажем, след час, или два можеше и да не можем да го спасим.
Втората грешка е, че не са се съобразили с прогнозата за времето.
За нас е много важно да знаем колко хора са в пещерата и дали има деца. След като първоначално разбрахме, че са четирима възрастни, приехме това за нещо добро, защото при тези условия, при които са изложени в пещерата, те имат 100-120 часа. Изненадата за нас бе пълна, когато разбрахме за децата, защото това автоматично сваля часовете за тях до 60-70 часа. Разликата във времето, която имаш за реакция, е огромна. Хубаво в случая е това, че са били добре екипирани и подготвени за пещерно дело. Оставаха им часове. Това е истината.

За пътуването
След като получихме сигнала, веднага се обадих на няколко човека и сформирахме група, която потегли към пещерата. Родната българска действителност ни въвлече в едночасовото задръстване при Драгичево. С мъка се добрахме до село Боснек. През това време обмисляхме плановете си за действие. Имаше няколко, но се спряхме на този, че ще отводняваме пещерата. Последваха няколко разговора с Гражданска защита, но те не реагираха на искането ни за багер, за да освободим изворите. Нямали ресурси, защото на много места работели. В продължение на 3 часа търсихме багер. Благодарение стотици телефонни разговори и контакти, Росен Закс осигури багер и започнахме работа. Сигналът за бедствието получих към 10 часа, 11 часа бяхме на Драгичево, а чак към 14 часа дойде първият багер и започна да копае. Пещерата се оттича от няколко места. Едното е естествено, а близо до селото има място, на което е направена чешма. Целта ми беше да я разбием, за да увеличим дебита на изтичащата вода. Чешмата пускаше 200 литра в секунда, а по-късно 2 кубика в секунда.

Доброволците от пътния обект

По-късно на помощ дойдоха доброволно 20 работници – май че бяха турци, но им благодаря искрено, които строят магистралата в близост до селото. Те докараха тежка механизация – два багера, с която продължихме изкопите. Цистерна дойде и ги презареди по време на работа. Шефът им, поздравявам го, ми каза: „Ползвай каквото искаш, само да спасим хората.

Водата в пещерата
За влезлите в пещерата се разиграва най-лошият вариант. Стигат до галерия „Рибката”, която са искали да разгледат, и тръгват да се връщат. Виждат, че нивото на водата се покачва. За да се върнат, трябва да минат през участък от 750 метра, след това през тесни тунели, за да стигнат до входа. Когато са по средата на пътя, преценяват, че водата се покачва бързо и тунелите пред тях са под вода. Тогава водачът Ивайло Чичев се сеща за галерии във височина и те тръгват нагоре. Качват се първо на тераса на 7-8 метра, а след това още нагоре - на около 12 метра. Имат възможност за още малко. Водата при тях стига до 11 метра. Просто, ако не бяхме почнали да копаем на мига, в който почнахме, за да се оттича вода от пещерата, щяха да са залети. Загубеното време в търсене на багер беше на косъм да се окаже фатално.

За обходния маршрут
Пред пещерата се събраха много опитни хора. Много приятели се сетиха, че има и обиколен маршрут, по който може да се разгледа пещерата. Какво представлява тя – на дъното има река, в която протичат 7 реки, нагоре се вдигат  няколко етажа. Много е красиво, но не е за неразумни хора. След часове работа на багерите разбрахме, че нивото на водата не се покачва. Няколко екипа влизаха на смени в пещерата, за да мерят нивото. След като вече бе спаднало доста, група тръгна да влиза в пещерата по обходния маршрут. Чичев също се е сетил за него, но не е могъл да го намери, а и доста от пукнатините са били запушени. Групата, която търси блокираните, копае и разчиства цепнатини. Късметът ги събира. Тодор Кисимов, който първи се среща с тях, копаейки надушва миризма на цигари. Така разбра, че са близо. Въпрос на минути е било да се разминат. Нивото на водата вече бе спаднало много и блокираните са решили да се връщат към галерия „Рибката” в края, защото там е по-високо. Засичат се тъкмо навреме.

За цирка после
След успешния край при мен дойде един човек с костюм. Каза ми, че премиерът Бойко Борисов идва. Светнаха камери, правеха се снимки. Имаше изявления. С премиера се видяхме за няколко минути в моя импровизиран щаб. Казах му няколко неща. После си тръгна. Всичко приключи.




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. анонимен - ТОВА КОЕТО ПИШЕ ТУК НЕ Е ВЯРНО
10.12.2010 15:56
от АТАНАС РУСЕВ:

Това което е написано тук не е вярно и е извадено от контекста на думите ми.
Ако обичате гледайте пресконференицията и си оправете глупостите!
цитирай
2. анонимен - gPGlKVENXpLqzAeNX
23.05.2011 17:01
HmitMv , [url=http://cedeaavgrqiz.com/]cedeaavgrqiz[/url], [link=http://aqmbvqggvgpc.com/]aqmbvqggvgpc[/link], http://hrysmzecvfra.com/
цитирай
3. анонимен - MqBPeimjvQno
30.05.2011 17:14
fpLvDZ , [url=http://lnuslhhvnkmh.com/]lnuslhhvnkmh[/url], [link=http://lgqgxmkjvptp.com/]lgqgxmkjvptp[/link], http://nxhllxmzdtcy.com/
цитирай
4. анонимен - jxSrjERlsqQJhj
30.05.2011 18:53
xKuif7 , [url=http://tvloizinmmns.com/]tvloizinmmns[/url], [link=http://yxytxhuthjzz.com/]yxytxhuthjzz[/link], http://gphidlizaypu.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kalinkamenov
Категория: Спорт
Прочетен: 1566168
Постинги: 105
Коментари: 526
Гласове: 134
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930