Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2010 11:17 - Почина скандалният милионер Джон Дюпон
Автор: kalinkamenov Категория: Спорт   
Прочетен: 3815 Коментари: 2 Гласове:
2



Благодетелят на Валентин Йорданов издъхна в затвора от естествена смърт

Американският мултимилионер Джон Дюпон е починал вчера в затвор в щата Пенсилвания, съобщи „Ройтерс”. Бившият спонсор на българската борба и най-вече на Валентин Йорданов бе тикнат зад решетките през 1997 година, след като през 1996-а уби олимпийския шампион Дейв Шулц.

Дюпон е считан за един от най-богатите осъдени хора в историята на Щатите. Към момента на процеса срещу него през 1997 година, личното му богатство е оценявано на около 250 милиона долара.

72-годишният наследник на химическа империя е починал от естествена смърт. Дюпон бе изтърпял 13 г. от присъдата си, която бе предвидено да бъде 40 г.

Убийството
През 1996 г. наследникът на прочутата фамилия и меценат на борбата застреля олимпийския шампион Дейвид Шулц. Валентин Йорданов винаги е минавал за любимец на Дюпон, а Шулц бе най-близкият му приятел. След драмата Джон Дюпон остава коректен към Вальо. Той влиза в психиатрична клиника, но чрез своя адвокат предлага на Йорданов доживотна издръжка. Така семейството на българския борец остава да живее в имението на Дюпон. "Милионерът смяташе, че по някакъв начин е ощетил Вальо с този скандал. Още няма решение кога ще бъде размразен отборът на Дюпон, но когато и да се случи това, Йорданов ще е негов мениджър.


Джон Дюпон е един от стотиците наследници на могъщата империя. Но никога не е добавил нищо към богатството. През 1965 г. се дипломира като бакалавър по зоология в университета в Маями. Участва в експедиции в Гвиана, където открива непознати за науката птици. Колекционер филателист. През 1980 г. купува на търг за 935 000 долара една от най-редките марки в света. В американската преса го наричат ексцентричен мултимилионер. Но неговата голяма страст е борбата. През 1986 г. основава борцова школа в съседния на имението си университет Виланова.

Плаща на треньорите и се провъзгласява за главен треньор. Дава 100 колежански стипендии. Спонсорира олимпийските отбори на САЩ през 90-те години с $ 500 000 годишно. По това време и Българската федерация по борба получава от Дюпон мощна финансова инжекция от $ 100 000 Тогава начело на централата е Симеон Щерев.

Дюпон се появява за първи път у нас през 1991 г. на световното във Варна. Пред журналисти споделя, че е влюбен в стила на Валентин Йорданов и го чувства като свой син. Големият български борец, който стана олимпийски шампион през 1996 г. в Атланта, става състезател и треньор в частния клуб на Дюпон - Фокскечър. В него са събрани именити състезатели от цял свят. Мултимилионерът придружава Йорданов на всички първенства облечен с анцуг с надпис България и дори седи в ъгъла на тепиха по време на схватките му.

Неговата слава на благодетел обаче е помрачена от серия скандали. Университетските власти във Виланова закриват школата, защото Дюпон возел възпитаниците си с реактивен самолет и живеел с тях в имението си край Филаделфия на площ от 4 кв км. Треньорът Андре Мецгер заявява през 1988 г., че Дюпон го уволнил от школата, защото отказал да му стане любовник.

Съседите на богаташа разказват десетки примери на ексцентрично поведение. Дюпон потопил в езерото си два чисто нови автомобила Линкълн Континентал. Смъркал кокаин и след това се разхождал въоръжен из имението. Първата му жена Гейл Уенк твърди, че я е заплашвал с пистолет и с нож. Веднъж дори опитал да я изхвърли от движещ се автомобил, защото смятал, че е руска шпионка. Благодарение на парите си Джон Дюпон никога не попадал в затвора до фаталния 26 януари 1996 г.

В същия ден в имението празнували 36-ия рожден на Вальо Йорданов. Имало и голяма българска група борци от Славия Литекс. Съпругата на Йорданов - Здравка, приготвила страхотна трапеза. Нашенците си тръгнали в късния следобед. Семейство Йорданови излезли с тях, за да ги изпратят на летище „Кенеди” в Ню Йорк. Само час по-късно Дюпон вдига пушката и прострелва с три куршума олимпийския шампион от игрите в Лос Анджелис 1984 Дейвид Шулц. Трагедията се разиграва на алея пред къща в имението, където Шулц живее с жена си Нанси и двете си деца. 57-годишният Дюпон се барикадира тежко въоръжен в спалнята на своя дом. Прави се полицейска обсада, а 40 снайперисти го държат на прицел. След няколко дни се предава.

На 26 февруари след 7-дневен процес в Делауеър Дюпон е признат за виновен в убийство III степен на олимпийския шампион Дейвид Шулц. Присъдата е 40 години зад решетките. Според съдебните заседатели той е действал от злоба, но не предумишлено. Експерти го обявяват за душевноболен с диагноза параноична шизофрения Въпреки това обстоятелство Дюпон е длъжен да изкара цялата си присъда в затвора или под медицински грижи в психиатрична клиника.

Прокурорът Денис Макендрюс заявява пред "Вашингтон Поуст", че това е "най-богатият убиец в историята на САЩ", и добавя, че той "никога няма да излезе от затвора."

"Удовлетворена съм, че Дюпон не успя да се измъкне от правосъдието чрез парите си", споделя след процеса вдовицата Нанси Шулц.

Откакто Джон Дюпон е зад решетките, в неговото имение в баровския квартал на Филаделфия живее семейството на Валентин Йорданов.





Гласувай:
2


Вълнообразно


1. анонимен - backlinks service
15.08.2011 10:16
When will you post again ? Been looking forward to this !
цитирай
2. анонимен - backlink checking backlinks service
26.09.2011 10:07
buy backlink seo search engine marketing <a href=http://xrumerservice.org>affordable link building service</a> backlinks checker
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kalinkamenov
Категория: Спорт
Прочетен: 1566704
Постинги: 105
Коментари: 526
Гласове: 134
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930