Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2014 21:46 - магическото въздействие на ахата
Автор: evredika333 Категория: Забавление   
Прочетен: 1486 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 магическото въздействие на ахата image

 

Скъпоценните камъни неслучайно са наречени скъпоценни. Те са уникално красиви, рядко срещани, трудни за добиване и обработка и в резултат на всичко това – твърде скъпи, за да може човек да си позволи да ги колекционира, освен ако не спада към един твърде малък процент от човечеството, населяващо планетата Земя. А тя, планетата Земя, е тази, която създава скъпоценните и полускъпоценните камъни, сякаш за да ни припомня магическата си мощ и това, което постоянно ни убягва – че е безценна!

Какво би казала, ако я попитаме, кои от творенията й заслужават в най-голяма степен нашето възхищение? Дали тя самата поставя диамантите, рубините, изумрудите и благородните метали по-високо от минералите, които се формират в недрата й, запълвайки празнините сред различните ефузивни скали и хидротермални жили? Или тази представа е само в нашите очи, тъй като сме свикнали да оценяваме всичко според материалната му стойност и това какво богатство трябва да притежаваш (и тук не говорим за духовни ценности), за да можеш да го превърнеш в своя собственост.

Ахатът, например, е достъпен за повечето хора, тъй като е вид неорганичен минерал, чието образуване не изисква толкова специфични условия и съответно добиването му не е особено трудна задача. Въпреки това със стотиците му слоеве, разположени концентрично и по-рядко хоризонтално (характеристика, която отличава обикновените ахати от оникса) и преливащи нюанси, видът на ахата, който е агрегат на силициевия диоксид, може да бъде също толкова и дори още по-зрелищен от други полускъпоценни и скъпоценни камъни.

Името на ахата произлиза от името, дадено от гърците на днешната река Дирило в Сицилия, в чийто район е открит за първи път през IV или III век преди новата ера. Заради многообразието му от сияйни цветове и уникалните палитри на отделните минерали, ахатът бързо се превръща в желана придобивка за далечните ни предци от античността, които започват да го използват за създаването на бижута и други видове декоративни изкуства. Освен в средиземноморския район обаче, ахатът може да бъде намерен навсякъде другаде под слънцето в уникални за различните географски региони разновидности.
image
image
image
image
image
Богатата палитра от крещящи цветове несъмнено е характеристика на едни от най-красивите ахати, но не е задължително условие, за да бъдете пленени от магическото излъчване на този камък.
image
image
Полускъпоценните камъни са с гладка и блестяща повърхност и са привлекателни за почти всеки.
image
image
Богатата палитра от крещящи цветове несъмнено е характеристика на едни от най-красивите ахати, но не е задължително условие, за да бъдете пленени от магическото излъчване на този камък.
image
Органични материи като корали, черупки на миди и дърво могат да бъдат обхванати от процеса на образуване на силициев диоксид, при което там, където преди е имало форма на живот, се отлагат слоеве ахат.
image
На тази снимка виждате корал, обхванат от ахат.



от framar.bg



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evredika333
Категория: Забавление
Прочетен: 1367781
Постинги: 1138
Коментари: 163
Гласове: 1237
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930