Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2022 13:27 - Театр имени Александра Морфова может быть! Вопрос, когда Василь Васильев посетит Национальный театр в качестве зрителя
Автор: kalinkamenov Категория: Изкуство   
Прочетен: 2617 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Театр имени Александра Морфова может быть! Вопрос, когда Василь Васильев посетит Национальный театр в качестве зрителя. (б.р. в превод - Театър на името на Александър Морфов може да има, въпросът сега е кога Васил Василев ще посети Народния театър като зрител)

Защо пишем на руски… Не излизаме от факта, че в момента руският език е много актуален – предвид случващото се в Украйна, но ние няма да напускаме територията на България.

Разбира се, всичко е свързано със скандала в Народния театър, който предизвика „неизвестният извършител“ - режисьорът Александър Морфов. Артистите от трупата са разделени, режисьори и драматурзи напускат. В театъра текат уволнения и назначения. Служебният министър Велислав Минеков също взе отношение, след като поиска оставката на директора на театъра Васил Василев. Сагата е обществена. Но защо пишем всичко това…

Директорът на Народния театър „Иван Вазов“ Васил Василев реши да изложи тезата си за всичко случващо се от телевизионния ефир.

От записа на предаването ясно може да се види колко му е неудобно да отговаря на ясни и точни въпроси. Как е подготвен да отговаря с общи фрази и да насочва разговора към това колко е прекрасна атмосферата в театъра, какви премиери ще има. Ясно показа как се опитва да прехвърли вината за скандала към Министерството на културата, ясно се вижда как заеква, как няма какво да каже, защото му е неудобно. И всичко това някак щеше да се преглътне, ако в самия край на разговора не нападна грозно, с опит да направи препратка към работата на Александър Морфов в Русия, самия режисьор. Това със сигурност не е му е подадено като опорка от ПР-а на Народния театър Велислава Кръстева, заради която, всъщност, се разиграва всичко.

Та какво каза Василев (б.р.- след 16,20 минута на записа в Нова тв):
- …. Народен театър „Иван Вазов“ е театър на всички режисьори в тази държава. Той е театър на световни и европейски режисьори. Театр имени Александра Морфова може да се случи, само и единствено, когато министърът направи постановление на Министерски съвет и направи нов театър. Нека да го направи, това е в момента неговата възможност, не да кадрува, не да казва, че гоним Александър Морфов. Нека тази подписка, която събират в негова защита… Александър Морфов се нуждае от собствен театър. Собствен театър, който той да поставя. Той да ръководи.
- Искате той да напусне?
- Не, аз искам в Народния театър да има атмосфера, творческа атмосфера, в която да работят всички творци.
(б.р.-цитатът е буквален )

Надявам се, че сега разбирате защо заглавието е на руски. Наистина някой ден може да има театър на името на Александър Морфов. Много трупи кръщават театрите си на известни наши театрални дейци – Театър „Азарян“, Младежки театър „Николай Бинев“ и др. Това е знак на почит, на уважение, на признателност и т.н. Дали Морфов е толкова велик, че да заслужи театър да носи името му, времето ще покаже. Но къде ще е тогава Васил Василев? А на негово име дали някой ще предложи да се кръсти театър? Много съмневателно, нали. Защо обаче Василев си позволи да говори за „… имени театра Александра Морфова“. Определено с цел да го уязви, като покаже, че Морфов е добре приет и дълги години е работил в Русия. Грозно и жалко! Какво – праща го пак в Русия ли…

А иначе нещата са прости...
Василев и Кръстева се познават от времето, когато са зам.-министри на културата по времето на кабинета на Пламен Орешарски.

Това добре. Сега Василев решава да направи жест и кани Кръстава за ПР на Народния театър. Велислава Кръстева е бивш депутат от ДПС и дългогодишен говорител на движението. Това не се харесва на „неизвестния извършител“ Морфов и той ѝ драска вратата с надписи за миналото ѝ.

И така започва всичко. Драматурзи и режисьори напускат театъра – става въпрос за Захари Карабашлиев и Явор Гърдев, защото не са съгласни. Тръгват подписки „за“ Марфов и „за“ Василев. Трупата е разделена, а от Василев чуваме как всичко върви по мед и масло, как се готвят премиери.

И какъв е ефектът от всичко това.

В Народния театър настъпва артистично-творчески нездравословен хаос, защото Васил Василев, на когото му се иска оставката, няма да я даде, защото му я искал служебен министър и артисти.
Най-простото нещо в случая е Велислава Кръстева да се оттегли сама. Да разбере, че тя не е по-голяма от Народния театър и когато предизвикваш подобна разправия, наведи глава и кажи чао в името на театъра.

Колко е трудно да поемеш отговорност в името на изкуството?

А след това вече Васил Василев може да направи предложение до служебния министър Велислав Минеков да внесе в Министерски съвет предложение да се създаде „Театр Александра Морфова“ и да си купи билет да премиерата, която най-вероятно ще бъде на главната сцена на Народния театър „Иван Вазов“, защото новият театр все още няма сграда и е гостуващ…



Гласувай:
2


Вълнообразно


1. cefulesteven - Знам, че е безсмислено да споря. ...
02.12.2022 17:27
Знам, че е безсмислено да споря. Вижда се, че сте от "правилно мислещите", четящи през политическия си филтър цялата реалност. И в контекста на събитията, които засягате, става ясно колко е необходимо на едно политическо крило (не казах "партия", а крило, идеологично крило) да ПРИТЕЖАВА тази културна институция. И понеже е невъзможно да водиш нормален разговор за политика с толкова подкован политически човек, нека говорим за права. За права и задължения. Не може, грозно е: в избора на кадри да се намесват хора, които не носят отговорност за кадровата политика. Служители са, също като този, когото искат да уволнят. Няма значение какви гении са в това, което правят. Онзи техен колега, който атакуват, че е "червен", "зелен" или (с голяма ирония ще го напиша) "има опашка" си има свои задължения, които не са техните задължения. И когато агресивно се опитат да изземат волята на онзи, който носи отговорност, това вече е ПРЕВРАТ. И няма значение дали става въпрос за Народния театър или за свинарника в село Цалапица. Защото един принцип трябва да е меродавен за всички хора. Но когато става въпрос за главозамайване, месиянски комплекси се надскачат правата за простосмъртните. Някой си мисли, че е за тях. Няма значение човек колко е талантлив. Като драска по стените на културни институции - това е хулиганство. И ако се допусне: утре друг месия ще драска по полицията, по съда, по моята, по твоята стена...Що се хабЯ като зная, че това ще предизвика само присмех в дрогирани от самодоволното си съществуване съзнания...Само да напомня, че по същия начин както беше назначена Велислава Кръстева (за протокола драйфа ми се от ДПС, но да се гонят заради партийна принадлежност хора си е фашизо-комунизъм), та по същият начин по който е назначена тя и от същия човек са назначени и Морфов и Гърдев, и Карабашлиев.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kalinkamenov
Категория: Спорт
Прочетен: 1555431
Постинги: 105
Коментари: 526
Гласове: 134
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031