Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2010 10:56 - Дипломатическите откровения на WikiLeaks
Автор: kalinkamenov Категория: Политика   
Прочетен: 7211 Коментари: 11 Гласове:
7

Последна промяна: 02.12.2010 11:55


Пентагонът и Държавният департамент на САЩ предупредиха, че новата порция класифицирани материали, които ще се появяват на сайта WikiLeaks, може да развалят отношенията на Вашингтон с много съюзници и партньори. Става въпрос за публикуването на хиляди документи, представляващи кореспонденция на Държавния департамент с посолствата на САЩ в чужбина, включително и в Русия. Сред документите има и такива, които съдържат оценка на положението в Русия и дават „нелицеприятна характеристика” на определени руски лидери.

 

"Ние се подготвяме за най-лошия сценарий” – обяви помощник-държавният секретар на САЩ Филип Кроули. Според него в секретните документи, които ще публикува WikiLeaks, можем да се говори за „широко разнообразие от теми и държави”. Също така Кроули твърди, че на Държавния департамент „отдавна е известно, че част от вътрешната информация за работата на департамента е достигнала до WikiLeaks”.

 

Държавният секретар на Щатите Хилъри Клинтън и нейните заместници са прозвънили моментално колегите си в световните столици. В Москва обаче обаждане не е получено. Въпреки това не се изключва възможността важна информация да е изпратена в Москва чрез руското посолство в САЩ.

 

Документите включват записи на разговори на американски дипломати с руски политици, доклади за най-важните събития в Русия, анализ на това, което се случва в страната, както и коментар за нейната вътрешна и външна политика.

 

Тази информация бе потвърдена на брифинг в Държавния департамент косвено от Кроули. Според него американските дипломати се подготвят за факта, че „следващият транш от документи може да съдържат кореспонденцията на Държавния департамент на САЩ”.

 

Всички дипломати се уведомени за възможно изтичане на вътрешна документация на Конгреса и на посолствата на САЩ в целия свят, както и министерствата на външните работи от няколко държави.

 

„Ние осъждаме тези действия. Това изтичане на информация може да причини само вреда на САЩ и да накърни нашите интереси, а също така да създаде напрежение в отношенията между нашите дипломати и партньорите им по целия свят, твърди Кроули. - Съдържанието на такъв род информация е тайна. По правило подобни документи съдържат информация за преговори, които сме водили с представители на отделни страни и частни лица, както и анализ на настоящата ситуация в страните. Това е част от системата. Това е ключов елемент в ежедневната работа на дипломацията. Явява се стожер на това ние да можем да правим нашите прогнози и да ги коментираме с правителствата на други страни, а те да ни доверяват техните условия от тяхна гледна точка”.

 

Кроули е уверен, че Държавният департамент наистина не иска да види, че „това доверие между страните е нарушено, а данните да се превърнат във водещи заглавия на вестниците и основна тема обзорите по телевизията и радиото”.

 

"Съжаляваме за случилото се. Бихме искали да това да не се случи, но ние сме готови и за момента, в който това ще се случи”, допълва дипломатът.

За световните лидери

В документите, според сп. "Шпигел", може да се прочете как американски дипломати определят афганистанския президент Хамид Карзай като "слаба личност, обладана от параноя и конспиративни теории".

 

В друга дипломатическа грама руският премиер Владимир Путин е наречен подигравателно "куче алфа".

 

Руският президент Дмитрий Медведев "играе Робин за Батмана Путин", смята посолството на САЩ в Москва, въпреки че официално Медведев е държавния глава на Русия.

 

Американски дипломати в Рим докладват през 2009 г., че Путин поддържа изключително близко приятелство с италианския премиер Силвио Берлускони, което включва размяна на щедри подаръци.

 

В документите се твърди, че Берлускони се утвърждава все повече като "устата на Путин в Европа".

 

Самият Берлускони е определен от Елизабет Дибъл, шарже д"афер на САЩ в Рим, като "безпомощен, безполезен и неефективен като модерен европейски лидер".

 

Друга телеграма го нарича "физически и политически слаб".

 

Либийският лидер Муамар Кадафи е "почти обсебено зависим от малко ядро доверени служители" и не може да пътува без пищната си украинска медицинска сестра. Той се страхува да лети над вода и да се качва на по-високи етажи в сградите.

 

Германският канцлер Ангела Меркел е определена като "склонна към рискове и рядко проявява креативност".

 

Американците твърдят, че канцлерът разглежда международната дипломация преди всичко от гледната точка как би могло да се спечели от нея във вътрешен план, пише "Шпигел".

 

Заместникът на Меркел и външен министър Гидо Вестервеле е обект на още по-остри критики в тайните документи и е описан като некомпетентен, суетен и критичен към Америка. Вестервеле е описван като "темпераментна личност" с малко външнополитически опит.

 

Междувременно министърът на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг, най-популярният политик в Германия, е цитиран да казва на американския посланик в страната Филип Мърфи през февруари 2010, че Вестервеле е бил истинската пречка за искането на САЩ за увеличаване на броя на германските части в Афганистан.

 

Гутенберг също така омаловажава началничката си, заявявайки, че Меркел има затруднения при прилагането на собствената си икономическа политика. Документите на Държавния департамент показват, че Вашингтон е бил държан в течение за коалиционните преговори от информатор, докато Меркел сформираше сегашното си правителство през октомври 2009.

 

Дипломатически телеграми, публикувани от "Уикилийкс" показват, че американски дипломати имат съмнения за надеждността на турския премиер Реджеп Таип Ердоган като партньор.

 

Американски дипломати не вярват на Ердоган и неговите нереалистични възгледи за света, пише списанието. Той получава информацията си почти изключително от вестници с връзки с ислямистите и се предполага, че разполага с малко време за анализи на неговите министерства, смятат дипломати.

 

Турският премиер, един от най-важните партньори в НАТО за САЩ се е заобиколил с "железен кръг от подлизурски и предизвикващи презрение съветници", пише дипломат. Въпреки самохвалството си, той се страхува от загуба на властта. Съветници на Ердоган, сред които и външният министър Ахмет Давутоглу, са представени като малко разбиращи от политика извън Турция.

 

Високопоставен правителствен съветник, цитиран от американски дипломати, описва Давутоглу като „изключително опасен" и предупреждава, че той ще използва ислямисткото си влияние върху Ердоган”.

 

Телеграма с подписа на американския посланик от януари 2010 съобщава, че външният министър иска да се утвърди на Балканите влиянието, което Отоманската империя е упражнявала в региона.

 

Но външният министър се надценява себе си и Турция, според американски дипломати. Турция имала амбициите на "Ролс Ройс", но средствата на "Роувър".

За Българя
Американските дипломати у нас трябва да следят с особено внимание за официални или тайни енергийни договори на България с Русия, Иран и останалите страни от Каспийския регион.

Това изрично е записано в указанията на Вашингтон за информацията, която трябва да събира американското посолство в София, според секретен документ, публикуван от сайта „Уикилийкс”. Документът е с дата 16 юни 2009 г. По това време в България все още управляваше правителството на тройната коалиция с министър-председател Сергей Станишев.

През първата половина на април 2009-а тогавашният външен министър Ивайло Калфин разговаря във Вашингтон с новия държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън. Водеща тема в техния разговор бе енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните източници, както съобщи българското посолство в американската столица. Тогава Хилари Клинтън се обяви срещу упражняването на монопол в енергийния сектор и препотвърди принципните позиции на САЩ за енергийна независимост, диверсификация, прозрачност в сделките с енергоносители и достъп до енергийната инфраструктура. Само два месеца по-късно екипът на Клинтън е изпратил секретните си указания до мисията си в София, а в тях специално място е отделено на енергетиката и на отношенията между България и Русия.

„Вашингтон е разширил изискванията си към посолствата си по света и е поискал събирането на информация относно приоритетни въпроси”, коментира британският в. „Гардиън” след публикацията на секретните документи от „Уикилийкс”.

От американската мисия в България е искана още и информация за корупцията по високите етажи на властта, в това число и харченето на извънбюджетни средства в подкрепа на високопоставени лидери, източници на финансиране на политическите кандидати, както и правителствените планове и усилия за осигуряване на прозрачност на финансовите потоци. Ситуацията в управлението, законността, корупцията и престъпността, политическото развитие и демократическите реформи, енергийната сигурност и външните връзки на страната също са били обект на наблюдение. Важни теми за САЩ, за които е събирана информация в България, са още финансовата стабилност, икономическото развитие, прането на пари, спазването на човешките права и малцинствените групи и силите за сигурност. Сред събираната информация е имало и биографични данни за българи, привлекли интереса на САЩ.

Специално внимание в указанията от Вашингтон е отделено на българската енергийна зависимост от Русия. Екипът на Хилари Клинтън настоява да се събират и „детайли за хората, които определят националната енергийна политика, за ключови търговци в сектора и техните връзки с другите национални лидери”. Мисията в София трябва да следи още за „фактори, включително корупция и чуждестранно влияние, при вземането на правителствени решения по ключови енергийни въпроси”. Както и за „навлизането на организираната престъпност в енергийния сектор”.

Логично по-нататък в указанията на Държавния департамент се казва, че американските дипломати у нас трябва да следят за „личните контакти на българските лидери с руски официални лица или бизнесмени”. И за „податливостта на министри и хора от високите етажи на властта и разузнававането към руско влияние или принуда”.

Накрая, интерес за администрацията на Хилари Клинтън представляват и „гледните точки по отношение на руските опити за експлоатиране на историческите и днешни връзки за по-силно влияние върху вътрешното развитие и за прокарване на руските интереси в България и целия регион”.

За изтичането на информация

Говорителят на Държавния департамент не уточни как е възможно подобно изтичане на информация. Все пак той смята, че това е работата на журналистите от специализирания сайт Wired. Според него всичко това е станало, защото дипломатическата кореспонденция на Държавния департамент е била на разположение на „широк кръг хора от Пентагона като част от Net-Centric Diplomacy. Проектът е съвместна разработка на министерството на отбраната на САЩ и Държавния департамент и действа от 11 септември 2001 г. Целта му е да има добро оперативно взаимодействие между институциите и да „премахне бариерите за информация между ведомствата”.

 

Secret Internet Protocol Router Network (SIPRNet) е секретен глобален онлайн-архив на Пентагона, който е на разположение на служителите на агенцията по целия свят. В тази система автоматично попада цялата кореспонденция между посолствата на САЩ и Вашингтон, а в нея има и документи с надпис „само за служебно ползване” или „секретно”. Единственото изключение в системата са документи, класифицирани като „строго секретно”.

 

Едно от доказателствата, че е WikiLeaks разполага с файлове от системата, е публикуването на сайта на доклад на посолство на САЩ в Рейкявик от 13 януари 2010 г. от среща с исландски официални лица. В документа става въпрос за това, че посланикът на Исландия във Вашингтон - Хялмар Ханесон, в разговор с американските дипломати определя президента на страната си като „непредвидим. Оповестяването на документа предизвика голям скандал в Исландия.

 

Официално Вашингтон не назовава името на лицето, което е „спуснало” на WikiLeaks всички държавни тайни. Въпреки това много влиятелни политици и журналисти в САЩ, който работят по въпроса, смятат, че изтичането на информацията е дело на същия Бради Менинг, американски военнослужещ и експерт по анализ на  разузнавателни сведения. Той бе арестуван през месец май по обвинение, че е прехвърлил информация на WikiLeaks за американска военна стрелба от хеликоптер по тълпа иракчани в Багдад през 2007 година. Военните предполагат, че именно той е предал на портала стотици хиляди секретни документи за действията на САЩ и техните съюзници в Афганистан и Ирак, които бяха публикувани от WikiLeaks през юли и октомври. В хода на своята работа той е имал неограничен достъп до SIPRNet. В момента 22-годишният Менинг се намира във военен затвор в базата на морската пехота Куантико (Вирджиния). Кога той ще се яви в съда и в какво в крайна сметка ще бъде обвинен, за момента не е известно.

 

Брадли Мениг е издал на властите известния хакер Адриан Ламо. Също така Манинг е споделил на свой приятел по време на кореспонденция в чата, че именно той е предал секретните документи на Пентагона на WikiLeaks.

 

Публикуването на отчета на американското посолство в Исландия той определя като „тест” и твърди, че останалите документи „свидетелстват за почти престъпния характер на заговорите в международната политика”.

 

”Хилъри Клинтън и още няколко хиляди дипломати по целия свят направо ще получат сърдечен удар, когато се събудят една сутрин и видят, че цялата база данни на класифицираните документи за външната политика на страната е станала известна на обществеността, хвали се Манинг. – На всякъде по света, където има представителства на САЩ, ще се разразят дипломатически скандали. Става въпрос за открита дипломация. Ще настъпи световна анархия в CSV формат (текстов формат за представяне на таблични данни – б.а.). Красиво и ужасяващо, нали.”

 

След като Адриан Ламо направи признания пред ФБР, в Интернет всички го нарекоха предател. Сега той получава ежедневно смъртни заплахи, но твърди, че не съжалява за поведението си.

 

"Имах основание да смятам, че той нарушава закона, нарушава държавна тайна, казва Ламо. – Ако бяхте вие, щяхте ли да покриете неговите действия? Бихте ли станали неволно негов съучастник? Аз не можех да знам какво точно той ми предава и как това ще се отрази в моята страна. Просто поставих общото благо над благото на един. Съжалявам, че този един е именно Брадли Менинг.”

 

Преди няколко дни Адриан Ламо призова американските власти да „намерят и накажат всеки”, който е участвал в изтичането на информацията, а самият скандал определя като „едно от най-големите служебни престъпления в историята на американското разузнаване”.

 

Ламо назовава, че един от съучастниците в престъпление, е основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж. Бившият хакер смята, че за неговото залавяне властите на САЩ имат право да използва „всички, абсолютно всички законови методи”.

 

Джулиан Асанж многократно е заявявал в интервюта, че се страхува от репресия от страна на властите на САЩ. Преди няколко месеца на неговия сайт се появи мистериозен файл, наречен „застраховка”. Може да се изтегли, но не може да се отвори без специален код. Може би именно този файл съдържа основната част от документите на Държавния департамент, разкриването на които са толкова опасни за Вашингтон.

 

След публикуването на „иракското досие” в средата на октомври, представителят на WikiLeaks Кристиан Храфнсон обяви, че ще сподели още 15 хил. документа за действията на САЩ и техните съюзници в Афганистан.

Ситуацията около Джулиан Асанж очевидно принуди ръководството на сайта да промени плановете си и да пусне в Интернет „най-удобния компромат”, с който разполага в случая, след като над сайта надвисна реална заплаха.

Очевидно в WikiLeaks смятат, че този момент е настъпил.

 

Да си припомним, че миналата седмица Джулиан Асанж беше обвинен от Стокхолмския окръжен съд в изнасилване и сексуален тормоз.

Веднага след това на Twitter-блога на сайта се появи съобщение, че в най-скоро време WikiLeaks планира да публикува нова серия от тайните материали. Става въпрос за 3 милиона документа, които ще разтресат целия „нов свят” и ще доведат до „преосмисляне на световната историята”.





Тагове:   откровения,


Гласувай:
7




1. osi4kata - Май Канцлера е най-умен :)))
30.11.2010 03:40
"Американците твърдят, че канцлерът разглежда международната дипломация преди всичко от гледната точка как би могло да се спечели от нея във вътрешен план, пише "Шпигел"."
цитирай
2. denijane - Всъщност ако бяха пуснали още до...
30.11.2010 12:09
Всъщност ако бяха пуснали още документи за Афганистан щяха да направят много по-голям скандал. В крайна сметка излязлото в момента не е изненада за никого. Всички знаят какво правят американските посолства, знаят се и определенията за световните лидери. Просто сега се вижда черно на бяло. Но не мисля, че е излязло нещо наистина скандално. Явно скандалните неща са за десерт.
цитирай
3. liliyanaandreeva - НАЙ - СТРАШНИ СА ДОКУМЕНТИТЕ С ИМЕНАТА НА ХВЪРЛЕНИТЕ НА ЛЪВОВЕТЕ...
30.11.2010 12:34
...КАТО ПОРЕДНО ЖЕРТВОПРИНОШЕНИЕ И ШОУ ЗА КЛИСАВИЯ ХЛЯБ !
цитирай
4. анонимен - В десетката!
30.11.2010 17:23
Поздравления за автора на блога и по-конкретно за този материал ....информацията е добре е поднесена и структурирана ....първоначално ми хрумна да не би американците да разигрват някакви техни сценарии с тези уж "разсекретени" данни, но сега разбирам, че истиността на информацията, изнесена от Wiki-leaks поне що се касае за България е на 100%...постоянните енергийни коментари и "съвети" на американския посланик в София Уорлик по отношение на ключовите енергийни проекти с руско участие се вписват идеално в смисъла на инструкциите, идващи от Белия дом.....е другите държави, малки и големи, не се различават кой знае колко от Чичо Сам в използването на дипломатическите си мисии за събиране на ценна от политически, икономимески, военнен и прочие характер информация....просто не се намерил още някой като да пусне техните "кирливи ризи" в интернет пространството
цитирай
5. анонимен - Поздравления
30.11.2010 17:58
Поздравявам автора за информацията, поднесена по начин, различен от повърхностното третиране на този и предишни случаи с "изтичане" на американски секрети. Няма да е чудно, ако в скоро време станем свидетели на такива "удари" и спрямо други държави - наши съюзници. Много е важно дипломацията ни да направи изводи за собствения входящ и изходящ поток на различен вид документи, вкл. и шифровани. Имаше добри традиции, особено в шифровата връзка с посолствата, а наши специалисти четяха с успех документи на посолствата на редица държави, сега наши съюзници по НАТО. Дано този опит да не ни е откраднат.
цитирай
6. podvodni - Най големият проблем на САЩ са са...
01.12.2010 13:50
Най големият проблем на САЩ са самите САЩ. Не Уйкилийкса.
цитирай
7. kikokinezi - Мъча се да отворя уикито, но нито с ...
01.12.2010 19:48
Мъча се да отворя уикито, но нито с хрома, нито с експлорера става. И не мисля, че сървара е натоварен... :-)
цитирай
8. minchomin - Отдавна алармирам, че службите ...
02.12.2010 14:29
Отдавна алармирам, че службите следят сайтове, блогове и всякакъв вид Интернет носители на информация, чиито автори малко или много казват истини, която властите умело прикриват. В мои постинги предупреждавах за това, например в
http://minchomin.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/03/18/svetovna-finansova-ikonomicheska-kriza-kodyt-koito-e-izhod-o.513437

http://minchomin.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/11/11/quot-prezidentskoto-quot-abv-kompromis-mejdu-liavoto-i-diasn.633192

Вече за никой не е тайна това, което става по институциите на държавите в света. За този вид разкрития отдавна се говори и пише. Сега просто му дойде времето да излезе всичко на бял свят. Разкритията ще продължават и никой не е в състояние да ги спре. Всичко върви по програма, за която все още има много не вярващи в случващите се събития и приемат това за случайности. Случайни събития никага НЯМА!!!
цитирай
9. liliyanaandreeva - Не са ни интересни!
02.12.2010 18:33
След Солженицин нищо не може да ни впечатли!Изтъркан "Хъш Пъпис"водевил!
цитирай
10. анонимен - Не вярвам
04.12.2010 08:24
Не вярвам, че такова изтичане на информация е възможно! По-скоро това е целенасочена дезинформация!
Такъв извод налага фактът, че в предложената информация няма нищо ново и секретно или ако отначало е имаоло то отдавна вече няма!
цитирай
11. анонимен - alfa
20.02.2012 12:02
amerika 6te bade rasru6ena otvatre,ot cvoite progrecivni hora,koito ca na klu4ovi posizii
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kalinkamenov
Категория: Спорт
Прочетен: 1565511
Постинги: 105
Коментари: 526
Гласове: 134
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930