Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2011 12:04 - Телевизионният провал на БГ футбола
Автор: kalinkamenov Категория: Спорт   
Прочетен: 3984 Коментари: 2 Гласове:
1



Хубава работа, ама българска... Чували сте тази приказка, нали. Това е тоталното олицетворение на случващото се в държавата, политиката, спорта, в частност футбола. Помните ли голямата еуфория, когато се заговори, че медиен гигант ще купи правата на родното първенство. Разговорите бяха засекретени, действаше се професионално. Нищо не излизаше от кухнята. После се би тъпана, че Про БГ (б.а. – сега помните ли, че изобщо имаше такава телевизия?) купува правата за 50,1 млн. лева.       

Какво беше
Преди Про БГ да се появи във футболния ефир, правата се държаха от Валентин Михов. Той, как го правеше само той си знае, вкарваше в БФС по около 700 000 долара на сезон. Тези пари се разпределяха между отборите, но им се виждаха малко. Имаше една телевизия –
TV2. Сигурно вече сте я забравили. Тя се превърна в Про БГ. Изключително важно е да отбележим, че тази телевизия бе ЕФИРНА. Та тази медия през 2008 година купи правата на родния футбол за 50,1 млн. лева за срок от 5 години. Респективно в договора бе заложен и начинът на плащане. Първата година около 7,5 млн., втората повече, а на петата май около 10,5 млн. И клубовете започнаха да потъркват ръце за стабилни приходи. Две години нещата вървяха добре, но настана криза. Телевизионният рекламен пазар се сви и проектите на хората в Про БГ излязоха без кръчмар. Телевизионерите разбраха, че няма как да покрият разходите и да спечелят, а цялата операция с БГ футбола е лоша. Но нали са се хванали вече на хорото.

Тихите стъпки на БФС
Няма как някой да купи правата на родния футбол и да заобиколи БФС. Боби Михайлов и сие просто доволно наблюдаваха финализирането на сделката, защото в контракта има заложена проста клауза. 10% от сумата на сезон остава за футболната централа. Говорим за между 750 000 лева - за първата година, и малко над 1 000 000 лева за петата. Какво повече да искаш. Нищо не правиш, а получаваш пари. Повече от сладка работа. Но все пак БФС е страна. И защото е страна, от „Иван Асен” 26 скочиха на Калиакра, когато Цонко Цонев - кметът на Каварна, им разигра цирка за мача с Левски. Преди това обаче БФС смени изиграването на мача Черноморец – Сливен, с което се провали телевизионно предаване. Веднага от медията заговориха за неустойка от 200 000 лева, защото са потърпевши. И сега, когато трябваше да се плаща поредният транш преди началото на пролетния дял, тези пари бяха удържани. А за уж проваления мач в Каварна, нещата тепърва ще се бистрят.

Промяна на статуквото на медията
В края на 2010 година проектът Про БГ, който има правата да излъчва родния шампионат, се срина. Отново ще припомним, че Про БГ бе ЕФИРНА телевизия, която към декември 2010 година има 60% покритие на България. Правим това, защото правата на родния футбол може да притежава само ЕФИРНА телевизия. Причината за това е, че достъп до най-популярната игра ще имат всички. Дори и хората по селата, които нямат кабелна. Ефирът е свободен, а футбол „обичат всички”. В края на 2010 година Про БГ става част от БТВ медия груп. Малко след това изчезва, а ефирната честота се закрива.

Какво става с правата?
Какво става с правата? Заинтересованите страни мълчат. Изведнъж се ражда нещо ново. Нов телевизионен канал. „БТВ екшън”. И родният футбол започва да пълни програмата на новата медия. Опа, ама новата програма няма ефир. Защо от ефирен, българският футбол стана кабелен? Къде отиде правната защита на хората, които обичат родния вариант на най-популярната игра, но нямат кабелна телевизия. Какво стана? БФС мълчи, а от голямото БТВ също мълчат. Всички просто мълчат. Просто въпросът е неудобен. За телевизионерите е пределно ясно, че има жестоко потъпкване на закона за радио и телевизия. Интересно е, че и Съветът за електронни медии (СЕМ) също мълчи. Това е, така да се каже, регулаторът на електронните медии у нас. Дори и оттам ни вопъл ни стон. А пролетният дял на шампионата почна, срещите си вървят. И всички мълчат.

Слугинажът на БФС
В последните дни се разгоря „голям скандал” между ЦСКА и Литекс. Изведнъж „червените” поискаха промяна на часа на мача с „оранжевите” за Купата – срещата е по програма заложена за 21,00 часа в сряда, 20 април, защото по същото време играят Реал (М) и Барселона за Купата на Испания. И кой ще гледа нашите, след като по кабелната тече истинско дерби? Има резон в искането на ЦСКА. Логично е. Но проблемът е друг. Той е в безхаберието на БФС. Причината, естествено, е прозаична. Когато дадена медия купи правата за даден шампионат, тя изготвя програмата си. Същото става и у нас. Програмата се съгласува с БФС, а футболната централа от своя страна трябва да я прати в УЕФА, за да се съгласува с другите, така че да няма застъпване. Е, познайте, дали от БФС са пратили програмата за съгласуване... За това, че когато се дава български мач, да не се дава чужд по никоя родна телевизия – било то ефирна или кабелна, Валентин Михов говори от години. Ама няма кой да го чуе. Всъщност не няма, а просто хората, от които зависи това, не искат да го чуят. Добре познати са телевизиите, които излъчват чуждите първенства. Те още преди години се ориентираха към тях, защото разбраха, че родният футболен продукт не става. Но продължават да си правят каквото искат, защото от БФС им го позволяват. В желанието си да угодят на всички медии, от футболната централа не правят правилата железни. Ако се действаше нормално, нямаше да се стига до това.
 
Та това е родната футболна действителност, която влиза във всеки дом през малкия екран. От голяма идея, подкрепена с амбиция и желание да се направи качествен продукт, отново стигнахме до положението, в което бяхме. Говори се, че след края на шампионата ще има нови преговори за бъдещата работа между БФС и медията, носител на правата. Какво ще стане, ще видим. Защото пак стигаме до това - хубава работа, ама българска.

 




Тагове:   футбол,   БГ,   БФС,   пари,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - oroINovUxXSNMqY
27.05.2011 18:06
wDrKDZ <a href="http://caegkluuhzjm.com/">caegkluuhzjm</a>
цитирай
2. анонимен - ONtbNuJCmoG
31.05.2011 12:51
bseSdW , [url=http://cdcmmhbgwttk.com/]cdcmmhbgwttk[/url], [link=http://fkakedgocfif.com/]fkakedgocfif[/link], http://qngncbpasmbw.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kalinkamenov
Категория: Спорт
Прочетен: 1555392
Постинги: 105
Коментари: 526
Гласове: 134
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031