Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2010 15:48 - Приютиха като кученце България към „Южен поток”
Автор: kalinkamenov Категория: Политика   
Прочетен: 1484 Коментари: 0 Гласове:
2



от www.kommersant.ru

В събота, 13 ноември, премиерът на Русия Владимир Путин беше в София и се срещна с българския министър-председател Бойко Борисов. В този ден най-накрая бяха подписани документите за създаването на общо дружество относно тръбопровода „Южен поток”, които в България чакат не от една година. А един подарък (кутренце – б.р.) българският министър-председател не искаше да афишира. Но, както каза Борисов, руският премиер е предложил да го покажат на всички журналисти и членове на делегациите.

Когато преди повече от година партията на Бойко Борисов спечели парламентарните избори в България, а той самият стана премиер, и се видя за първи път с Владимир Путин, стана ясно, че

майсторът по джудо едва ли някога ще намери общ език с майстора на каратето

На първата среща (в полския град Гданск – б.р.) господин Путин с много рязко изражение предложи на новия български премиер да се определи българската позиция относно строителството на нефтопровода „Бургас—Александруполис”. Тази идея се обсъжда вече 10 години и руският премиер заяви, че за година е построен едва ли не целият руски участък. Докато нещастните няколко десетки километра от българския участък на нефтопровода, изгоден за всички, които са включени в проекта, все още се явяват голяма тежест за българското правителство (Предишното правителство вече се беше съгласило да строи, но дойде времето да бъде сменено – б.а.).

Идеята за тръбопровода „Южен поток", който трябва да излезе на брега на България, увисна в териториалните води на трета страна. Русия бе на път да прескочи България и дори започна да разглежда вариант за алтернативен път през Румъния. Очевидно това подейства. За разговорите между Путин и Борисов всичко бе готово. Шефът на "Газпром" господин Милер и неговите български колеги просто трябваше да подпишат съгласието като акционери и да определят дяловете в акционерното дружество, които бяха фиксирани на 50 на 50. Това стана.

След това двамата премиери дадоха пресконференция.

Българският министър-председател увисна на стола като боксова круша

и седя почти обърнат с гръб към Владимир Путин като зорко гледаше настрани. Това от една страна прозвуча като сигнал, че в момента не му е много интересно, а от друга — че неволно си е спомнил за миналото, когато е бил охрана на VIP-персони.


„Искам да подчертая - заяви в същото време Бойко Борисов - че в съответствие с пътната карта по „Южен поток” ние изпреварваме срока, фиксиран в нея, с няколко месеца... два месеца.”


Българският премиер и след това много говори за това как се е постарал да изпревари времето. Създаде се впечатлението, че му се иска, преди всичко, да изпревари Владимир Путин.


„В петък - каза българският премиер — разговаряхме е еврокомисаря Йотингер (европейският комисар по енергетиката – б.а.) за това какво може да съгласуваме в това споразумение, което трябва да съответства на европейското законодателство. Ние се договорихме, и аз благодаря на премиера Путин, че те се съгласиха с това, сметките по проекта „Южен поток” да бъдат открити в Българската банка за развитие, която е 100% държавна.”

Бойко Борисов, всъщност, май нямаше доверие във Владимир Путин

в качеството му на преговарящ. Иначе българският премиер нямаше да каже: „Искам той (руският премиер – б.а.) да повтори още веднъж, че българските архиви от 1939-1944 година ще бъдат върнати в България.”
Той обърна внимание, че подобни културно-исторически ценности трябва да бъдат върнати на страната, на която принадлежат.

Бойко Борисов искаше Владимир Путин пред журналистите да повтори това, което двамата са си говорили насаме. След това обеща да се публикува цялата стенограма от съботните преговори с руския си колега, а това е доста странно в дипломатическата практика. Той още не знаеше как ще прозвучи всичко това в края на пресконференцията.

„Колкото до атомната електроцентрала „Белене”, ние се договорихме, че експертите ще продължат работата в посока на това да имаме най-модерната и в същото време най-надеждната атомна електроцентрала в Европа, а защо не и в света”, продължи Бойко Борисов. Неговото желание да обхване необятното не удиви никого. Достатъчно беше да го погледне човек, за да разбере:

на тренировките той отдавна е свикнал на такъв подход

„Колкото до цената на газа - каза още господин Борисов. – Ние се надяваме, че скоро ще получим отговор от премиера Путин, защото неведнъж сме говорили за това. Цената има голямо значение за конкурентоспособността на българската икономика.”
Оказа се, че България, както и останалите европейски страни, подобно на Украйна, например, иска отстъпки от цената на газа, която се получава в резултат на разчетите на общоевропейската формула, формираща цената на нефта. Също така България се опитва да продаде своето участие в „Южен поток”, като върже и участието на Русия в строителството на атомната електростанция в Белене, в пакет с цената на газа.

„Колкото до нефтопровода „Бургас—Александрополис” - завърши българският премиер – още веднъж ще заявя нашата позиция. Според населението и специалистите, изграждането на този нефтопровод ще наруши екологичния баланс.” Тези думи на премиера на България дадоха да се разбере за

съветското участие в миналото на България и на самия Бойко Борисов,

защото само в това минало безпогрешно можеше да се опреш на мнението на трудещите се. Освен това се разбра, че проектът „Бургас—Александрополис”, по мнението на българските преговарящи, не влиза в този пакет.

Впрочем, Владимир Путин публично не се съгласи с версията за пакетно договаряне. На въпрос "Обявена ли е капитулация на българската страна и ще бъдат ли действително занижени цените на газа?", той отговори с въпрос:

- Извинете, за какви компромиси става въпрос, не разбрах? Не разбрах за какви компромиси вие говорите?

Тогава журналистка от България уточни:

- Става въпрос за това, че едната от страните трябва да направи компромис, за да бъдат подписани документите. Например, ще бъде ли постигнат някакъв компромис по цената на газа, за да се осъществи проектът „Южен поток”?

- Проектът „Южен поток” по никакъв начин не е свързан с цената на газа - вдигна рамене руският премиер. - Какво предлагаме ние? Директно от руския бряг да пуснем тръбопроводна система до българския бряг и да гарантираме на 100% ритмично, устойчиво и енергийно снабдяване на България и южната част на Европа — ето за това става въпрос. Днес България получава от руската страна за транзит в други страни не много голямо количество. Примерно 600 милиона. ... евро или долари... не помня точно. Ако осъществим проекта „Южен поток”, България ще получава само заради това, че на нейна територия лежи тръба, почти 2,5 милиарда. Тези средства може да се използват с цел до крайния потребител да стигне газ на по-ниска цена.

Бойко Борисов също не се съгласи с идеята за пакетно споразумение. Но за него да отрича такова споразумение е важно по други причини:

- Ние никога не сме обединявали между нас различни проекти, защото те просто са различни проекти, които се развиват отделно. Никога между нас не е имало посредници! Искам да подчертая това. И ето конкретен пример: Берлускони (премиерът на Италия – б.а.) никога не разговарял с мен на тема „Южен поток” нито по друга тема, въпреки че имаме прекрасни отношения - между мен и господин Берлускони, между господин Путин и господин Берлускони!

Българският министър-председател не бе в състояние да се спре и да не прави сравнение на приятелството си с италианския премиер и неговата дружба с руския, защото такова сравнение,  без значение колко ласкателно може да е за Владимир Путин, все ще е в полза на Бойко Борисов.

 За Борисов е важно да убеди обществеността - не само българската, а и европейската,

 че той е самостоятелен политик

 И колкото повече се стараеше да убеждава, седейки почти обърнат с гръб към руския премиер, толкова по-малко това се получаваше.

 И това той не отрече:

 - Според мен, ние с господин Путин защитихме своето реноме на хора с характер! Никой пред никого не капитулира!

 Българска журналистка попита за проект, известен като „Трети енергиен пакет на ЕС”:

 - Пакетът сериозно променя изобщо целия механизъм на ползване на енергоресурси в Европа. В тази връзка искам да разбера вашето мнение за този енергиен пакет. Как той се отразява на преговорите за цената на газа и може ли той да се отрази на реализацията на проекта „Южен поток?

 Тази тема заинтересува руския премиер, който каза:

 - Решението, което предлага Еврокомисията, е продиктувано от съображения, свързани с либерализацията на цената на газа. До какво се свеждат предложенията по този енергиен пакет? Става въпрос за това, че тези компании, които владеят тръбопроводния транспорт, няма да имат възможност и права да ползват енергоресурсите, в това число и газ, от тези тръби. Това означава, че в някакъв участък от магистралната тръба може да се вклинят малки компании, които нямат отношение към самия транспорт, нито към производството на газ. Ако се допусне такова нещо, това би повлияло на крайната цена. Това е първата заплаха, която изниква при реализацията на този енергиен пакет.

 Руският премиер, оказа се, доста меко коментира, че не е привърженик на този пакет:

 - И накрая. Това безусловно ще попречи на развитието на самата енергийна инфраструктура в Европа. Ако, да кажем, такива крупни играчи като „Газпром” нямат право да строят нови инфраструктурни обекти, съвършено очевидно е, че развитието - това касае не само „Газпром”, това касае и големи европейски компании, които се занимават с добив - аз съм просто убеден, че развитието на инфраструктурата ще бъде забавено. Това означава, че ще има инфраструктурни ограничения на доставките на европейския пазар на енергийни ресурси, а в рамките на ограниченията на енергийните доставки ще се запазят високите цени.

 С това се съгласи и Бойко Борисов.

 Интересен момент дойде в края на пресконференцията, когато журналист от вестник "Труд" попита за обявяване на крайната цена на ядрената електроцентрала в Белене.

 Руският министър-председател се консултира ръководителя на "Росатом" Сергей Кириенко преди да отговори:

 - Можем да го кажем?

 Той кимна с глава.

 - Българската страна настоява руските партньори да кажат крайна цифра – заяви Владимир Путин.- Ние сме готови да го направим сега.

 - Точно сега? – попитаха няколко български журналисти. В България от няколко месеца се опитват да стигнат до тази цифра от своето правителство.

 - Да. - удовлетворено каза Владимир Путин.

 - Хайде! - Прозвуча от няколко страни.

 - Не мога да направя това - сви рамене на руския премиер и погледна към Бойко Борисов. - Това е възможно само със съгласието на българската страна.

 Български министър-председател се оказа в трудна позиция. Но той в крайна сметка започна пръв с идеята за потвърждаване на всичко пред обществеността.

 - Знаете, че аз неколкократно поставях въпроса за разходите и крайната цена на АЕЦ "Белене" - каза Борисов след кратка пауза.- Защото България има изключително негативен опит от строежа на язовир "Цанков камък”. Беше обявена една цена и в допълнение се добавяха суми, които водят до два, три, понякога и четири пъти по-голямо увеличение на цената, посочена в основния договор. Ето защо много пъти публично говорихме, че подписаният договор от предишното правителство, който е за 3.99 милиарда евро, се оказва, че не е крайната цена. А не е крайната цена, тъй като не са включени инфлационният индекс, инфраструктурни разходи, цената на кредити в рамките на договора. ... В предишното правителство не бяха коректни, когато казаха, че това е крайната цена. Ние поискахме от експерти, представители на двете страни, да определят крайната цена. Да калкулират процентите и кредитите, за да се знае, че АЕЦ "Белене" ще струва толкова много милиарди след 50, 60, или колкото там месеца е нужно за построяването ...

 Не, просто българският премиер не искаше да чуе крайната цена на АЕЦ „Белене”

 Нямаше интерес от това. Според "Комерсант" българското правителство няма откъде да вземе каквито и да е пари за изграждане на тази централа, така че обявяването на цената просто не е по силите на българския министър-председател, който наскоро заяви в разговор с руските преговарящи, че неговото правителство е готово да продаде на чуждестранни партньори 80% от българския дял в проекта, само за да може да се построи АЕЦ „Белене”

 Изглеждаше, че пресконференцията приключи, защото всички в залата станаха, когато изведнъж Бойко Борисов заяви, че ще подари на г-н Путин българско куче, порода овчарка.

 Изглежда, Бойко Борисов не харесва много всички тайни да се разкриват, защото специално добави, че г-н Путин е поискал да покаже подаръка пред присъстващите (включително и пред хората от Европейската комисия). Така българският министър-председател демонстрира твърд характер по отношение на Русия.

 Владимир Путин взе кучето ръцете си. Българският министър-председател най-накрая се обърна към него с лице. Едва тогава се видя колко си приличат. Българското куче от овчарска порода и българският министър-председател, искам да кажа.




Тагове:   България,   „Южен,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kalinkamenov
Категория: Спорт
Прочетен: 1567447
Постинги: 105
Коментари: 526
Гласове: 134
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930